top of page
  • Finnish Energy Hub

Decarbonisation Talks: Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію

Updated: Jul 8, 2021

Відеозапис заходу Decarbonisation Talks на тему «Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію».


16 червня 2021 року INTEGRITES і компанія Wärtsilä Energy (Фінляндія) провели відкриту дискусію на тему «Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію». Захід став першим у серії Decarbonisation Talks – відкритих дискусій про майбутнє української енергетичної галузі в перспективі до 2050 року.


Під час заходу йшлося про драйвери декарбонізації світової та української енергетики.


Заступник Міністра енергетики України Максим Немчинов критично охарактеризував ситуацію в галузі та зазначив, що декарбонізація не повинна шкодити енергетичній безпеці та незалежності України. За словами М.Немчинова, вугільну генерацію неможливо повністю замінити на природний газ через ризики енергодефіциту; найбільш доречним є використання водневих та енергоакумулюючих технологій, а при піковому навантаженні системи має застосовуватись природний газ в обсязі до 2 ГВт.



Ігор Петрик, директор з розвитку ринків Wärtsilä Energy у Східній Європі, презентував 2 сценарії декарбонізації економіки до 2031 року: еко-модернізацію та повне виведення з експлуатації вугільних блоків. Основою цих сценаріїв стало моделювання, здійснене компанією Wärtsilä за допомогою програмного комплексу PLEXOS. За висновками моделювання, в обох випадках ОЕС України потребуватиме додаткових енергопотужностей, водночас виведення з експлуатації вугільних блоків показало вищу ефективність. Спікер запропонував використання трьох типів технологій: 8-годинних акумуляторних батарей (переважно для переносу енергії ФЕС), газотурбінних станцій, що працюватимуть як пікові менше 10% часу, а також газопоршневих станцій, що працюватимуть як балансери до 40% часу.


Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України - головний диспетчер НЕК "Укренерго", представив щойно затверджений регулятором Звіт НЕК «Укренерго» з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей та наголосив, що для фізичного балансування системи необхідним є будівництво як мінімум 1 ГВт генеруючих потужностей. Він також назвав обов’язковою умову для інвесторів, які претендуватимуть на державну підтримку ВДЕ на аукціонах: забезпечити високоманеврову генерацію чи енергосховища в обсягах біля 20% від встановленої потужності станцій.



Модераторами заходу виступили керуючий партнер INTEGRITES, доктор права Олексій Фелів, та партнер INTEGRITES, к.ю.н Олег Загнітко.

Серед політичних драйверів Олексій Фелів відзначив повернення США до Паризької кліматичної угоди, прийняття Європейського Зеленого Курсу, інтеграцію України до НАТО та ЄС та CBAM (carbon border adjustment mechanism). Олег Загнітко прокоментував юридичні підстави, фінансові обмеження декарбонізації, зокрема, зобов’язання в контексті угоди з СОТ та ЄС щодо скорочення викидів, наявність субсидій, навантаження загальносуспільними зобов’язаннями, цінові обмеження на ринку тощо.

36 views

Recent Posts

See All
bottom of page