top of page
  • Writer's pictureFinnish Energy Hub

ОНОВЛЕНО: Енергетичний перехід в Україні можливий. Результати моделювання енергосистеми до 2050 року

Updated: Apr 17, 2020

Звертаємо вашу увагу, що після представлення результатів дослідження за результатами обговорення під час події, до моделі внесені зміни, а саме:

  • Використаний актуальний графік попиту

  • Оновлено профіль навантажень гідро-генерації, усереднений за три останні роки

  • Актуалізовано встановлену потужність ВДЕ

  • Вуглецевий податок на весь горизонт планування зменшено з 30 EUR/т (поточне значення у ЄС) до 1 EUR/т

  • Зміна вуглецевого податку суттєво вплинула на вихідні результати. Оптимальний сценарій тепер досягає 83% ВДЕ у 2050 замість 88% у попередній моделі. Проте ми вважаємо припущення про 1 EUR/т не життєздатним у перспективі; при цьому будь-яке підвищення оподаткування викидів CO2 призведе до збільшення частки ВДЕ

Оскільки модель вже розроблена зусиллями команди Wärtsilä, вона може бути безкоштовно використана зацікавленими стейкхолдерами для розробки нових сценаріїв розвитку енергосистеми України.


Компанія Wärtsilä, яка є світовим лідером у високоточному моделюванні сценаріїв розвитку енергетичних систем, у нещодавньому дослідженні розробила математичну модель Об’єднаної енергосистеми України за допомогою програмного комплексу PLEXOS® - спеціалізованого інструменту для планування й оптимізації в електроенергетиці. Були проаналізовані два сценарії розвитку енергосистеми на наступні 30 років.


Результати моделювання розвитку ОЕС України від сьогодні до 2050 року були представлені 26 лютого 2020 року на спеціально організованій події на тему «Енергетичний перехід: яким є оптимальний шлях до вуглецево-нейтральної енергосистеми?»


Перший, так званий оптимальний, сценарій виходив з того, що в енергосистемі обов’язково відбуватимуться зміни, пов’язані із заміною старих потужностей на нові та більш ефективні. Математичний апарат моделі на основі економічних і технічних показників різних технологій генерації підібрав найоптимальніший склад обладнання для кожних двох годин впродовж 30 років горизонту планування, щоб досягти найменшої собівартості електроенергії. Враховувалися як існуючі, так і перспективні технології-кандидати.


Результат розрахунків продемонстрував, що оптимальна енергосистема рухатиметься у напрямі збільшення частки ВДЕ і досягне рівня 88% ВДЕ в енергобалансі у 2050 р.


Другий, безвуглецевий, сценарій визначив шлях розвитку з оптимізацією витрат схожим чином, але за умови примусового скорочення викидів CO2 до нуля на горизонті 2050-го року.


Основним висновком дослідження є те, що обидва сценарії, незважаючи на різну постановку задачі, пропонують схожі маршрути розвитку, а саме – інвестиції у ВДЕ, маневрену потужність та системи накопичення. Безвуглецевий сценарій відрізняється додатковою потребою у потужностях ВДЕ та систем перетворення Power to Gas.


Ціною останнього кроку до безвугецевої системи від 88% до 100% є вартість додаткових 17 ГВт ВДЕ та 11 ГВт Power-to- Gas.


Жоден сценарій не пропонує будівництва традиційної теплової генерації.


«Енергетичний перехід став трендом в останні два роки. Наша компанія була, напевне, першою, коли офіційно вписала бачення переходу до безвуглецевих енергосистем майбутнього у свою місію. Сьогодні ми переконуємося, що енергетичний перехід в Україні можливий уже до 2050 року. Звичайно, досягнення такої мети має свою ціну. Але доброю новиною є те, що економічна доцільність приведе оптимальну енергосистему до рівня 88% ВДЕ у 2050 році», – зазначив Юссі Хейккінен (Jussi Heikkinen), директор зі зростання та розвитку, Wärtsilä Energy.


«Ми сподіваємося, що точне моделювання розвитку енергосистеми до 2050 року відкриє нові можливості для бачення майбутнього і пошуку обґрунтованих рішень вже сьогодні, та сприятиме руху України до чистої енергетики разом з Європою і світом», – зазначив Ігор Петрик, директор з розвитку ринків, Східна Європа, Wärtsilä Energy.


Wärtsilä Energy веде перехід до 100% відновлюваної енергетики майбутнього. Ми допомагаємо нашим клієнтам використати потенціал енергетичного переходу шляхом оптимізації їх енергосистем і активів. Наша пропозиція містить високоманеврені електростанції, системи управління енергією та системи накопичення енергії, а також обслуговування, що гарантує високу ефективність та експлуатаційні характеристики протягом усього життєвого циклу. Wärtsilä має 72 ГВт встановленої потужності електростанцій у 180 країнах світу.



ПРЕЗЕНТАЦІЇ З ПОДІЇ. За результатами обговорення та зауважень, внесених під час події, аналітики Wärtsilä доопрацювали модель. Пропонуємо до вашої уваги оновлені презентації.









Колектив розробників моделі буде вдячним за коментарі та конструктивні пропозиції щодо покращення моделі


Контакт: igor.petryk@wartsila.com

















796 views

Recent Posts

See All
bottom of page