top of page
  • Finnish Energy Hub

Декарбонізація в енергетиці і транспорті: реальність вже сьогодні

Ян Андерссон, Старший аналітик з розвитку ринків Wärtsilä Energy


Джерело: UtilityWeek


У 2040 році кількість електромобілів у світі може сягнути 500 млн, і з них 36 млн їздитимуть дорогами Великої Британії. Електрокари – це не тільки про екологію. Вони змінять спосіб, у який ми передаємо і споживаємо енергію, та матимуть дуже великий вплив на місцеві та глобальні електромережі.




Сьогоднішня електромережа Великої Британії не змогла б впоратися з приростом прожерливих поглиначів електроенергії на такому рівні, тому питання створення масштабної інфраструктури для зберігання енергії найближчими роками стає все більш нагальним.


Зростання популярності електромобілів матиме вирішальне значення для поєднання транспортної та енергетичної інфраструктури. Цьому сприятиме розвиток таких технологій як заряджання мережі від автомобілів (а не навпаки) та Інтернету речей, які у свою чергу уможливлять підтримку низьковуглецевої мережі.


Однак такі зміни у попиті і пропозиції призведуть до перевантаження окремих ділянок електромережі, на яких вже сьогодні важко збалансувати вплив зростаючої кількості зарядних пристроїв для електромобілів. Саме на цих ділянках буде критичним застосування систем накопичення енергії промислового масштабу.


Буферні накопичувачі потрібні, щоб полегшити передачу електроенергії окремими лініями та запобігти перевантаженню всієї електромережі.

У Великій Британії Wärtsilä у партнерстві з Pivot Power працюють над проектом створення саме такого рішення. Wärtsilä будує систему накопичення енергії потужністю 100 МВт для станцій швидкої зарядки електротранспорту Pivot Power.


Це партнерство є одним із перших проектів такого масштабу, який поєднує електромобілі з накопичувачем енергії. Із запровадженням новітніх рішень ми доводимо, що декарбонізація одночасно у транспортному секторі та електроенергетиці можлива вже зараз.


Ми переконані, що це інноваційне рішення матиме великий попит як у Великій Британії, так і в інших країнах світу, де бізнес і уряди мають за мету перехід до чистого транспорту.


Водночас аби такі масштабні проекти могли широко розвиватися, необхідна розробка відповідної регуляторної політики. Невирішене питання подвійного оподаткування енергосховищ – вони вважаються споживачами під час накопичення і генеруючими потужностями, коли віддають енергію, –стримує інвестиції у побудову великих об’єктів по всьому світу.


Уряд Великобританії активно намагається усунути цей бар'єр. Національний регулятор Великої Британії Ofgem проводить громадські обговорення з 2017 року, сподіваючись запровадити законодавство, що змінить оподаткування у зберіганні енергії. Але ми хотіли б бачити, що зміни зрештою набувають чинності, і це буде прикладом для інших країн.


Якщо уряд Великої Британії серйозно налаштований у своїх намірах запровадити низьковуглецеві енергетичні і транспортні рішення, він має також модернізувати існуючу енергомережу, щоб підключати до неї новітні технології систем накопичення. Розпочати можна зі змін у Кодексі системи передачі в частині зберігання електроенергії.


На сьогодні кодекси системи передачі визначають лише генераторів електроенергії і споживачів. Додавання батарей до цих визначень і коректний опис пояснять їх реальне значення для енергосистеми. Після цього доречно вносити зміни до законодавства стосовно оподаткування. Завдяки зменшенню податків і зборів енергосховищам буде простіше торгувати на ринках (а вони не тільки допомагають балансувати надлишкову енергію ВДЕ, а також можуть брати участь у ринках допоміжних послуг, внутрішньодобовому і на добу наперед), що добре підтримає ці проекти і створюватиме більше можливостей для нових інвестицій.


Щоб дійсно позбутися викидів вуглецю від наземного транспорту, потрібна комбінація інвестицій, урядової політики і зміни поведінки споживачів. Такі інноваційні проекти, як угода між Wärtsilä і Pivot Power, пристосовують енергосистему до майбутніх режимів, уможливлюючи здатність мережі прийняти все більшу кількість електротранспорту, і зрештою досягти нульових викидів.

43 views

Recent Posts

See All
bottom of page