top of page
  • Finnish Energy Hub

Ефективний підхід до планування та розвитку енергосистем

Updated: Feb 14, 2022

Відеозапис 2-годинного семінару і презентації спікерів з моделювання української енергосистеми та представлення світового досвіду.



27 січня 2022 року відбувся семінар компанії Wärtsilä для Міністерства енергетики України «Світовий досвід планування та забезпечення сталого розвитку енергосистем». Під час події спікери представили і разом з учасниками обговорили дві основні теми: Світовий досвід планування та розвитку енергосистем та створення стимулів і механізмів для втілення довгострокових планів; та Моделювання сценаріїв розвитку енергосистеми як інструмент планування. Від компанії Wärtsilä, яка здійснила моделювання понад 120 енергосистем у світі, поділилися досвідом Ян Андерссон, керівник підрозділу Wärtsilä з розвитку ринків у Європі та Африці, та Антті Алахяйвяля, керівник підрозділу з розвитку бізнесу Wärtsilä.


В умовах енергетичного переходу в кожній країні виникає потреба довгострокового планування енергосистеми. Міністерство енергетики України зараз працює над Енергетичною стратегією до 2050 року і розробляє окрему Водневу стратегію спільно з міжнародними партнерами, експертною спільнотою та представниками компаній енергетичної галузі.


НЕК «Укренерго» у «Звіті з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей» визначила потребу будівництва в українській енергосистемі принаймні 2 ГВт гнучких генеруючих потужностей і 2 ГВт систем накопичення енергії, що відкриває нові можливості для залучення інвестицій в енергетичну галузь країни.


Моделювання (не плутати з прогнозуванням) – є надійною основою для планування, щоб не тільки визначити напрям руху і цілі на 10-20 чи 30 років наперед, а обґрунтовано відповісти на питання, які потужності, коли і в якому обсязі потрібно будувати для досягнення цілей, і як змінити регуляторну базу, щоб нові технології прийшли.


Під час семінару спікери компанії Wärtsilä пояснили, в чому різниця між традиційним і найбільш сучасним математичним моделюванням і в чому особливість програмного комплексу PLEXOS, поділилися результатами двох моделювань української енергосистеми та релевантними прикладами інших країн, а також детально розповіли, які є дієві способи залучення інвесторів і повернення інвестицій.

Відеозапис семінару «Світовий досвід планування та забезпечення сталого розвитку енергосистем»


Презентації спікерів


Ян Андерссон, керівник підрозділу Wärtsilä з розвитку ринків у Європі та Африці





Антті Алахяйвяля, керівник підрозділу з розвитку бізнесу Wärtsilä


Українською мовою презентація буде завантажена незабаром




706 views

Recent Posts

See All
bottom of page