top of page
  • Finnish Energy Hub

Чому батареї зароблятимуть у 2020 році більше, ніж раніше?

Updated: Aug 3, 2020

Wärtsilä Energy Transition Lab дає змогу зазирнути у майбутнє енерегосистем у реальності зараз (стаття і відеозапис)


Сьогодні ми стали свідками унікальної ситуації. Через пандемію у світі змінився ландшафт ринку електроенергії. По суті, ми зазирнули у майбутнє, коли за низького споживання в енергосистемі частка ВДЕ досягла рекордно високого рівня, адже зараз склалася ситуація, на яку енергетична спільнота очікувала лише за 5-7 чи навіть 10 років.


Щоб глибше зрозуміти, як поводиться енергосистема за таких обставин, у розпал поширення COVID-19 компанія Wärtsilä запустила особливий проект – Wärtsilä Energy Transition Lab, який дає змогу проаналізувати енергоринок Європи. Платформа збирає оперативні дані від усіх системних операторів ЄС і публічні дані ENSTO-E та відслідковує динаміку ринкових цін, споживання електроенергії і виробництва по всіх видах генерації, а наприкінці тижня чи зранку у понеділок видає щотижневу зведену інформацію та аналітику.


В кінці травня відбувся вебінар “How is energy storage making more money in 2020 than before?”, де дослідники представили результати аналізу і спостережень на Wartsila Energy Transition Lab. В обговоренні взяли участь основні спікери Матті Раутківі, директор з розвитку бізнесу Wärtsilä Energy Business, та Вілле Рімалі, директор зі зростання і розвитку Wärtsilä Energy Business, запрошений доповідач Бен Холл, заступник директора Cornwall Insight (Велика Британія) та модератор Бьйорн Ульбро, віце-президент Wärtsilä Energy Business в Африці та Європі.


Ключові тези і висновки, які обговорювалися під час події, коротко викладені нижче. Також повний відеозапис вебінару можна переглянути наприкінці матеріалу.


За період спостереження 24 травня частка ВДЕ в енергосистемі сягнула найвищого показника у 53%, та сама рекордна цифра повторилася 6-го червня.

Для прикладу фахівці розглянули період близько двох місяців з 15.03 до 17.05. За цей час вугільна генерація впала на 32%, а також суттєво знизилися викиди СО2.


При зростанні частки ВДЕ спостерігається значне падіння цін на електроенергію порівняно з минулим роком.


Наприклад, у Німеччині – ВДЕ сягають 59-60%, а ціни знизилися на 51%. Така ж тенеденція в усіх інших європейських країнах. Навантаження знижується, звільняються потужності, що і призводить до зниження ціни.


Частіше і більшою мірою, ніж раніше, ми бачимо періоди суттєвої волатильності ціни, адже на ринку все більше домінують переривчасті джерела енергії сонця і вітру.


На прикладі Великої Британії, якщо подивитися з початку року, то до COVID-19 крива ціни досить стала, тоді як під час пандемії волатильність цін зросла, а самі ціні знизилися. Тобто ціни загалом знизилися, але стали менш передбачуваними. Також досить часто спостерігалися від’ємні ціни на ринку на добу наперед.

Вугільна генерація скорочується аж до зникнення.


Енергосистема нового типу, де домінують ВДЕ, витісняє вугільну генерацію. У Великій Британії цьогоріч востаннє електроенергію виробили на вугільних потужностях 09 квітня.

Так само скорочуються і інші традиційні види генерації – перш за все атомної.

«Енергосистема і передача електроенергії працюють. Але з високим рівнем ВДЕ – не оптимально. Перед традиційними видами генерації стоять задачі, з якими вони не можуть впоратися, ідеться перш за все про вугільну і атомну. Тому потрібно більше говорити про те, що потрібна гнучкість зараз, а період, який ми переживаємо, показує, наскільки вона критично необхідна у майбутньому», - говорить Матті Раутківі, директор з розвитку бізнесу Wärtsilä Energy Business.


До батарей, які найкраще забезпечують надійну роботу нової енергосистеми, переходить більший заробіток.


При тому, що загалом ціни на електроенергію знижуються, і традиційна генерація втрачає заробіток, гнучкі потужності тепер заробляють більше, ніж коли-небудь раніше.


На прикладі Великої Британії можна подвитися, якою може бути ефективна бізнес-модель для проектів великих систем накопичення. Так, переважна більшість з 1 ГВт батарей будувалися там для заробітку на ціновому арбітражі (накопичення енергії в період низкої ціни і відпуск в період дефіциту на ринку). Однак найбільша економічна доцільність з'являється за рахунок того, що у Великій Британії є кілька ринків електроенергії, і батареї можуть працювати на ринку на добу наперед і балансуючому, оптимізуючи потоки доходів. Балансуючий ринок закривається ближче до реального часу, тому волатильність цін на ньому вища.


Хоча ціни на електроенергію зменшилися майже вдвічі, волатильність цін на ринку зросла. Гнучкі активи, такі як системи накопичення енергії, виграють від цієї ситуації, і ми спостерігаємо майже на 30% вищі прибутки від батарей у Великобританії у 2020 році порівняно з 2019 роком. Інакше кажучи, зниження вартості систем накопичення енергії та коливання цін на електроенергію створюють умови для рентабельності інвестицій у батареї для роботи на ринку електроенергії.


За рік прибутковість батарей у Великій Британії лише зросла на 21-28%, залежно від типу встановлених потужностей. Серед першопричин – зростання ВДЕ на 11% (із 31% до 42%).

Типово система накопичення заробляє близько третини доходу на ринку на добу наперед, і 2/3 – на балансуючому ринку.

«Я однозначно вірю, що скоро буде великий бум на ринку батарейних систем. Звісно, минулорічні кейси ще не були супер-ефективними, водночас ми бачимо нові інвестиції у сотні мегават батарей. Адже через пандемію чи не в один момент з’являються докази у реальному житті, що по мірі зростання ВДЕ збільшується волатильність цін, і батареї стають кращими об’єктами для інвестицій. І це підтвердження того, що енергетичний перехід вже здійснюється.


Якщо подивитися на незалежні дослідження щодо майбутніх енергосистем, то ми побачимо, звичайно, зростання ВДЕ, яке супроводжується витісненням традиційної генерації більш гнучкою, і газова високоманеврена генерація є однією з форм такої потужності, але системи накопичення енергії вже тут і нарощуються швидше, ніж ми очікували. Ситуація з пандемією дозволяє заглянути у недалеке майбутнє. Зрозуміло, що ніхто не інвестує з розрахунку на тривалість такої ситуації, але, приміром, Bloomberg прогнозує зростання ВДЕ на 10 процентних пунктів до 2024 року, тож ми не так далеко від майбутнього. І якщо ви хочете «бути у грі» у 2024 році, то розпочинати інвестиції варто вже зараз», - зазначив Вілле Рімалі, директор зі зростання і розвитку Wärtsilä EnergyBusiness.


ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ВЕБІНАРУ (англійською мовою):





191 views

Recent Posts

See All
bottom of page